Ο Ρωμαίος θεός Ιανός στην Kαριέρα μας
… ή αυτό που λένε οι Άγγλοι “New Year’s Resolution”
O Ιανουάριος, που πήρε το όνομά του από τον Ρωμαίο θεό Ιανό, έχει επικρατήσει να είναι ο μήνας που θέτουμε στόχους για τη νέα χρονιά. Από τους αρχαίους χρόνους οι Ρωμαίοι έδιναν υποσχέσεις στον θεό Ιανό, τον θεό των ενάρξεων, των λήξεων και των μεταβάσεων.
Πολλοί σύμβουλοι καριέρας μας παροτρύνουν για το “New Year’s Resolution” να κάνουμε λίστες με στόχους που θέλουμε να φτάσουμε. Εγώ από την άλλη, θα σας πρότεινα – ειδικά για φέτος – να μη φτιάξετε μια λίστα με τους στόχους που θέλετε να πετύχετε το 2015.
Κάντε όμως το εξής απλό: το 2015 μην αφήσετε στα χέρια άλλων την καριέρα σας. Όταν κάτι μας πληρώνει τους λογαριασμούς, τείνουμε να εξαρτώμαστε ψυχολογικά από αυτό. Για παράδειγμα, τείνουμε να εξαρτώμαστε από έναν κακό εργοδότη, ένα τοξικό περιβάλλον εργασίας, πελάτες με κακή ενέργεια για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή το επίδομα ανεργίας/επίδομα γονέων αν είμαστε άνεργοι.
Από τους δεκάδες ανθρώπους που περνούν κάθε μήνα από το γραφείο και με τους οποίους κάνω συνεδρίες, μαθαίνω πολλά και ανακαλύπτω κοινούς τόπους σε αυτούς που τα καταφέρνουν καλύτερα από τους άλλους. Και φυσικά αντιγράφω τις καλές πρακτικές τους.
Οι άνθρωποι αυτοί μελετούνεναλλακτικές σε περίπτωση που δεν πάει κάτι καλά με την τωρινή τους δουλειά, μαθαίνουν κάτι καινούριο συνεχώς (μια γλώσσα, μια πιστοποίηση, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα στον υπολογιστή), διαβάζουν στον ελεύθερο χρόνο τους, δεν ξεχνούν αραιά και πού να πηγαίνουν για έναν καφέ με παλιούς συναδέλφους, μπαίνουν σε ομάδες με ανθρώπους που έχουν κοινά ενδιαφέροντα, κάνουν δωρεάν μαθήματα Coursera, εντείνουν τη δραστηριότητά τους στο LinkedIn.
Σε μια τέτοια οικονομία χρειαζόμαστε να δημιουργούμε συνθήκες για να είμαστε εμείς αυτοί που κινούν τα νήματα στην καριέρα μας, να πολλαπλασιάσουμε τις εναλλακτικές μας και να μην εξαρτώμαστε οικονομικά από μία μόνο πηγή.
Αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξει κάτι στην καριέρα μας το 2015, θα χρειαστεί να σχεδιάσουμε διεξόδους απεξάρτησης από αυτή τη μία πηγή. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε θα πρέπει να δείχνουμε δέσμευση στον εργοδότη και τα καθήκοντα της δουλειάς μας ή στους πελάτες μας.
Το να αφιερώνουμε όμως 2-3 ώρες την εβδομάδα για να οργανώνουμε τους πόρους μας για να έχουμε εναλλακτικές τώρα ή στο μέλλον, δεν είναι καθόλου κακό:
- Εάν έχετε δική σας επιχείρηση, δείτε το ενδεχόμενο επέκτασης σε μια νέα γεωγραφική περιοχή ή ένα νέο κανάλι διανομής των προϊόντων σας.
- Εάν εργάζεσθε μην αφήνετε να σας έρθει η έκπληξη, δε θα μπορέσετε μετά από μια απότομη αλλαγή στην εργασιακή σας ζωή να χειριστείτε ένα μεγάλο όγκο πραγμάτων που αναγκαστικά θα πρέπει να κάνετε όταν έρθει εκείνη η στιγμή.
- Εάν είστε ανενεργοί εργασιακά μην περιμένετε να σας στριμώξει κάποιος στη γωνία σε μια συνέντευξη. Προνοήστε και προετοιμαστείτε.
Και τέλος, το πορτοφόλι μας. Αντισταθείτε σε όποιο μη απαραίτητο έξοδο. Αποταμιεύστε και πείτε όσο ηχηρότερο όχι μπορείτε στο καταναλωτικό πνεύμα. Λιγότερος καταναλωτισμός σημαίνει αυτόματα μεγαλύτερη ελευθερία – ελευθερία να αρνηθείτε τοξικά εργασιακά περιβάλλοντα, κακούς πελάτες, έργα που σας εξαντλούν και που σε άλλες συνθήκες δεν θα αναλαμβάνατε.
Έχετε έτσι ελευθερία να πείτε ναι σε ευκαιρίες που χρειάζονται μια μικρή επένδυση από εσάς, είτε σε χρήματα είτε σε χρόνο.
Εάν δεν είχα εντυπωσιαστεί από τα αποτελέσματα των παραπάνω καλών πρακτικών, δε θα έγραφα αυτό το άρθρο. Και μάλιστα, χωρίς μεγάλες υποσχέσεις στο θεό Ιανό.
Η ομάδα μου και εγώ σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και Καλή και Δημιουργική Χρονιά!
Μαρία Παφιώλη
ΥΓ2: Εάν παρόλα αυτά δεν μπορείτε χωρίς “New Year’s Resolution”, πάρτε ιδέες από εδώ: