To photo or not to photo?


…ή το δίλημμα της φωτογραφίας στο βιογραφικό μας


Είναι γεγονός ότι για πολλούς από εμάς που έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε αναζήτηση εργασίας είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, το θέμα του αν θα πρέπει το βιογραφικό μας να έχει φωτογραφία μας έχει προβληματίσει.
Ουσιαστικά, δεν υπάρχει ένας γενικός κανόνας που να υποστηρίζει ή να καταρρίπτει την προσθήκη φωτογραφίας στο βιογραφικό σημείωμα, μιας και η κάθε χώρα έχει τα δικά της κριτήρια.

Στην Ισπανία εν προκειμένω, όπως και στη Γαλλία, συνήθως το βιογραφικό σημείωμα συνοδεύεται από φωτογραφία. Ωστόσο, στην περίπτωση της Ισπανίας τουλάχιστον, τα κριτήρια δεν είναι τόσο αυστηρά, επιτρέποντας στον εκάστοτε υποψήφιο να την παραλείψει αν θέλει.

Στη Γερμανία, από την άλλη, όχι μόνο ζητούν φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα, αλλά αυτή θα πρέπει να πληροί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η γενική αρχή που εφαρμόζουν είναι ότι θα πρέπει να είναι στα πρότυπα της φωτογραφίας διαβατηρίου. Ο λόγος για τον οποίο ζητούν πάντοτε φωτογραφία είναι επειδή θέλουν να συνδέουν τις δεξιότητες του κάθε υποψηφίου με το πρόσωπό του. Την ίδια πολιτική ακολουθούν και η Ελβετία με την Αυστρία, τονίζοντας το ότι η φωτογραφία θα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική.

Σε άλλα ισπανόφωνα κράτη, όπως η Αργεντινήκαι η Χιλή η τακτική που ακολουθείται είναι να μην υπάρχει φωτογραφία στο βιογραφικό, εκτός αν είναι άκρως επαγγελματική και με καλυμμένους ώμους, για παράδειγμα.

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Ιαπωνίας, όπου το βιογραφικό σημείωμα είναι χειρόγραφο και η φωτογραφία, τυπωμένη σε φωτογραφικό χαρτί, επισυνάπτεται πάνω δεξιά. Αυτό συμβαίνει όχι επειδή οι Ιάπωνες έχουν ιδιοτροπίες, αλλά επειδή έτσι φαίνεται ότι κάποιος έχει αφιερώσει χρόνο και ότι το βιογραφικό του δεν πρόκειται για μια μαζική αναπαραγωγή του. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο μπορούν και αντλούν πληροφορίες για την προσωπικότητα του κάθε υποψηφίου, μιας και έχουν πρόσβαση στο γραφικό του χαρακτήρα.

Εντελώς διαφορετική πολιτική ακολουθεί η Αγγλία, όπου η προσθήκη φωτογραφίας θεωρείται έως και παράνομη. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσω της φωτογραφίας ο αποδέκτης του βιογραφικού έχει πρόσβαση σε πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του υποψηφίου που σχετίζονται με την ηλικία, το φύλο, όπως επίσης και με τη φυλή. Την ίδια στρατηγική έχουν υιοθετήσει και άλλα Αγγλοσαξωνικά κράτη, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, κάνοντας σαφές ότι τέτοιου είδους χαρακτηριστικά ουδεμία σχέση πρέπει να έχουν με την πρόσληψη κάποιου.

Στην Ελλάδα η γενική αρχή που έχει επικρατήσει είναι να μην υπάρχει φωτογραφία στο βιογραφικό σημείωμα, εκτός και αν ζητείται στην αγγελία. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε κατά 50% την πιθανότητα να μην επιλεγούμε για συνέντευξη επειδή κάτι δεν άρεσε στον αξιολογητή. Θέλουμε το βιογραφικό μας να δίνει έμφαση στις δεξιότητές μας και τα επαγγελματικά μας επιτεύγματα και όχι να προκαταλαμβάνει με οποιονδήποτε τρόπο τον αξιολογητή.

Πέρα από το κριτήριο της χώρας, ο κλάδοςστον οποίο απευθυνόμαστε επίσης παίζει ρόλο για την τοποθέτηση ή μη φωτογραφίας στο βιογραφικό. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κλάδου του πληρώματος καμπίνας, όπου η φωτογραφία θεωρείται απαραίτητη. Εκεί μπορεί να ζητηθεί μικρή φωτογραφία 3.5×4.5cm και πρόσθετη ολόσωμη φωτογραφία διαστάσεων 10x15cm. Για τις αεροσυνοδούς κάποιες φορές απαιτείται ειδικό ντύσιμο και μακιγιάζ, οδηγίες για τα οποία δίνονται από τους υπεύθυνους ανθρώπινου δυναμικού.

Για τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Google+, Twitter, & LinkedIn) και τη διαδικτυακή επαγγελματική μας παρουσία, η φωτογραφία κάνει μια πρώτη δυνατή εντύπωση σε πιθανούς συνεργάτες και πελάτες και επομένως θα πρέπει να δίνουμε τη δέουσα προσοχή. Προσοχή επίσης στο πώς το κάθε μέσο φορτώνοντας τη σελίδα του παρουσιάζει μέρος μόνο της φωτογραφίας σας. Βρείτε τις ακριβείς διαστάσεις για τη φωτογραφία για κάθε μέσο εδώ http://goo.gl/8dgPd5 καθώς και τις δυνατότητες σε μέγεθος και ανάλυση.

H νέα τάση στη φωτογραφία του προφίλ στα κοινωνικά δίκτυα, που μας έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι μια περισσότερο παιχνιδιάρικη διάθεση, εμμένοντας όμως στο γενικότερο επαγγελματικό πλαίσιο (πχ ένα στέλεχος που τραβάει τη γραβάτα του ή φωτογράφηση με κάποιο αντικείμενο από το χώρο εργασίας μας).

Συμπερασματικά λοιπόν θα λέγαμε ότι δε βάζουμε φωτογραφία στο βιογραφικό μας εκτός και αν η αγγελία ή ο κλάδος ή η χώρα το ζητεί.


Ενδιαφέρον: Φέτος στις Ημέρες Καριέρας το Σάββατο 12 Οκτωβρίου και ώρα 4-6 το απόγευμα, όπως και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 10-12 το πρωί, στο περίπτερο της CVexperts θα υπάρχει επαγγελματίας φωτογράφος, εξειδικευμένος στις φωτογραφίες βιογραφικού και LinkedIn, ο οποίος θα σας τραβήξει δωρεάν μία επαγγελματική φωτογραφία για να τη χρησιμοποιήσετε στο βιογραφικό σας ή στα κοινωνικά δίκτυα (www.phifactor.gr).

Αρθρογράφος: Μαρία Χρονοπούλου
Επιμέλεια: Μαρία Παφιώλη